Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που «μείνετε» στο ασανσέρ

/, Πρακτικές συμβουλές, Συντήρηση ανελκυστήρων/Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που «μείνετε» στο ασανσέρ

Διακοπή ρεύματος ή κακή συντήρηση; Ποια μπορεί να είναι η αιτία που ένα ασανσέρ ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί ενώ έχει επιβαίνοντες; Ένας ανελκυστήρας που δεν έχει συντηρηθεί καλά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό από τη διακοπή του. Είναι λοιπόν αναγκαία η συντήρηση προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εγκλωβισμού, διότι να μηδενιστεί δεν γίνεται!

Με δεδομένο ότι υπάρχει έστω και μία μικρή περίπτωση να «μείνει» ακόμα και το συντηρημένο ασανσέρ, πρέπει να γνωρίζετε τι να κάνετε αν βρίσκεστε εκεί.

Κρατήστε την ψυχραιμία σας

Δεν ωφελούν ο πανικός και οι φωνές. Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι, καθησυχάζοντας και τους συνεπιβάτες σας (αν υπάρχουν). Εφόσον βρίσκεστε σε πολυκατοικία ή σε κτήριο γρήγορα κάποιος τεχνικός θα φτάσει κοντά σας.

Πατήστε το κατάλληλο κομβίο

Δοκιμάστε να πατήσετε για αρχή το κομβίο άλλων ορόφων. Αν το ασανσέρ δεν μπορεί να ξεκινήσει πατήστε εν τέλει το κουμπί πανικού που βρίσκεται μαζί με τα υπόλοιπα.

Αν δεν ακούει κανείς

Αν είστε μόνοι σας στο ασανσέρ ή δεν υπάρχει κανένας απ’ έξω, τότε πρέπει να δοκιμάσετε άλλες μεθόδους, όπως είναι το τηλέφωνο του ανελκυστήρα, το δικό σας κινητό τηλέφωνο και την έσχατη περίπτωση να κάνετε φασαρία φωνάζοντας για βοήθεια.

Υπομονή!

Αν ο απεγκλωβισμός δεν γίνει άμεσα και υπάρχουν διάφορα προβλήματα, θα πρέπει να αρχίζετε να σκέφτεστε ότι οι πιθανότητες να μείνετε για αρκετή ώρα στον ανελκυστήρα μεγαλώνουν. Οπλιστείτε με υπομονή και χαλαρώστε. Σκεφτείτε κάτι όμορφο ή φτιάξτε το πλάνο σας για την επόμενη ημέρα (κανονίστε τις δουλειές σας, φτιάξτε τη λίστα supermarket κ.τ.λ.)

Μην προσπαθήσετε να παραβιάσετε την πόρτα

Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε περίπτωση άτσαλης παραβίασης της θύρας από τα άτομα που είναι εντός και δεν γνωρίζουν τίποτα από τον μηχανισμό. Το ίδιο ισχύει και για την οροφή του ασανσέρ από την οποία δεν πρέπει κανείς να επιχειρήσει να βγει.

Extra tips

Eίναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε μήπως πάθετε ασφυξία ή κοπούν τα σχοινιά. Ο θάλαμος από τη μία αερίζεται πάντα σωστά και τα συστήματά του αποτρέπουν την πτώση του ακόμα και στην σχεδόν απίθανη περίπτωση κοπής των σχοινιών. Όλα τα παραπάνω ισχύουν εφόσον έχει προηγηθεί σωστή συντήρηση στο ασανσέρ. Αν δεν έχει γίνει το απαραίτητο service οι κίνδυνοι είναι σαφώς περισσότεροι.